Bekçi Maaşları 2023
Bekçi maaşları, bu mesleği seçmek isteyenlerin merak ettiği konular arasındadır. Uzun yıllar sonra bekçi alımlarının yeniden başlaması ve maaşının da yüksek seviyede olması, bekçi olmak isteyenlerin sayısının hızla artmasına neden oldu. Peki, bekçi maaşları ne kadar? Nasıl bekçi olunur?
Bekçiler, karakollara bağlı olarak görev yapmaktadır. Her ne kadar halk arasında mahalle bekçisi, gece bekçisi, çarşı bekçisi gibi ifadeler kullanılsa da, bekçiler arasında bu şekilde resmi bir ayrım yoktur. Görev yerlerine ve saatlerine bağlı olarak bu şekilde nitelemeler yapılmaktadır. Ayrıca yapılan nitelemelerin bekçi maaşı üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığının da bilinmesi gerekir.
Bekçi Maaşı Ne Kadar?
Bekçi maaşı, 6.500 TL ile 7.700 TL arasındadır. Bekçilerin eğitim seviyeleri, maaşları etkileyen en önemli unsurdur. Eğitim seviyelerine göre 2022 yılındaki bekçi maaşları şu şekildedir:
- İlkokul mezunu bekçi maaşı: 6.535 TL
- Lise mezunu bekçi maaşı: 6.765 TL
- Üniversite mezunu bekçi maaşı: 7.710 TL
Buradaki rakamlardan da anlaşılacağı üzere sadece eğitim seviyesi nedeniyle maaşlar arasında 1.200 TL civarında fark olabilmektedir. Ancak bekçilerin maaşlarını etkileyen tek unsur eğitim seviyesi değildir. Bunun dışında medeni hal, çocuk sayısı ve hizmet yılı da maaşlar üzerinde oldukça etkilidir.
Eşi çalışmayanlara eş yardımı, çocuğu olanlara ise ekstradan çocuk yardımı adı altında ek ödeme yapılır. Hizmet yılının artması ile birlikte alınan maaşlar da belli oranda artar.
Zamlı Bekçi Maaşları 2023
Zamlı bekçi maaşları, 6.500 TL ile 7.700 TL arasında değişmektedir. Bu rakamlar, 2022 yılının Ocak ayında yapılan zamdan sonra oluşmuştur. Bilindiği gibi Ocak ayında bekçilerin maaşlarına yaklaşık %30 zam yapılmıştı. Böylece en düşük maaş 5.000 TL’den 6.500 TL’ye çıkmıştı.
2022 yılının Temmuz ayında maaşlara yeniden zam yapılacak. Yapılacak zam oranı, yine enflasyon oranına göre belirlenecek. İlk 5 aylık enflasyon oranından hareketle Temmuz ayında %35’ten daha yüksek oranda zam yapılacağı ifade edilebilir. %35’lik bir zam yapılması durumunda en düşük bekçi maaşı 8.700 TL olacak. Üniversite mezunu bir bekçinin alacağı rakam ise 10.000 TL’nin üzerine çıkacak. Farklı oranda bir zam yapılması durumunda buradaki rakamlar da daha farklı olacaktır.
Jandarma Bekçi Maaşı
Jandarma bekçi maaşı, 6.500 TL ile 7.700 TL arasındadır. Bilindiği gibi bekçiler karakollara bağlı olarak görev yaparlar. Bu karakollar polis karakolu olabildiği gibi, jandarma karakolu da olabilir. İşte bu şekilde jandarma karakoluna bağlı olarak görev yapanlara jandarma bekçi denir. Ancak jandarma bekçi maaşları, normal bekçi maaşları ile hemen hemen aynıdır. Bu noktada ciddi bir farklılık yoktur.
Jandarma bekçilerin Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olmaları, kadrolarının farklı bir bakanlıkta olduğunun düşünülmesine neden olabilir. Ancak Jandarma Genel Komutanlığı da tıpkı Emniyet Genel Müdürlüğü gibi İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Dolayısıyla ülkemizdeki bütün bekçilerin kadroları İçişleri Bakanlığı’ndadır.
Lise Mezunu Bekçi Maaşı
Lise mezunu bekçi maaşı, 6.765 TL’dir. Bu rakam, kişinin medeni hali, çocuk sayısı ve hizmet yılına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
2021 yılında lise mezunu olan bekçilerin maaşları ortalama 5.186 TL idi. Ocak ayında yapılan zam ile birlikte 6.700 TL seviyesine kadar çıktı. Temmuz ayında yapılacak zam ile alınan maaşların 9.000 TL seviyesinde olabileceği tahmin ediliyor. Böylece maaşlar, sadece 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde neredeyse ikiye katlanmış olacak.
Kadrolu Bekçi Maaşı
Kadrolu bekçi maaşı, ortalama 7.000 TL’dir. Görev süresi, eğitim düzeyi, görev yeri ve medeni hal gibi unsurlar alınan maaşları etkilemektedir.
Kadrolu olan bekçilerin maaşları, özellikle hizmet yılı ile yakından ilgilidir. Hizmet yılı ile birlikte derece ve kıdem artar ve buna bağlı olarak da alınan maaşlar yükselir. Örneğin; 11/1 derecesinde olan bir bekçi 6.500 TL alırken, 1/4 derecesinde olan ise 7.500 TL üzerinde maaş almaktadır.
Bekçilerin çalışma şartları genel olarak ağırdır. Mesaileri ağır olduğu için genellikle bunun üzerinde çalışmazlar. Ancak olası toplumsal olaylarda veya benzeri durumlarda ek mesai yapmaları gerekebilir. Böyle dönemlerde ek mesailer için ek ödemeler alırlar.
Görev yeri bakımından değerlendirildiğinde ise doğu illerinde çalışanların avantajı olduğu ifade edilebilir. Bilindiği gibi polis ve askerlere doğu illerinde görev yaptıklarında terör tazminatı veya doğu tazminatı adı altında ek ödeme yapılır. Benzer durum bekçiler için de geçerlidir. Görev yapılan ilin riskine bağlı olarak 1.000 TL’nin üzerinde doğu tazminatı alınır.
Nasıl Bekçi Olunur?
Bekçi olmak için öncelikle başvuru şartlarının sağlanması gerekir. Şartları sağlayan adaylar, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan alımlar için başvuru yapabilir. Başvuru sonrasında adaylar üç farklı sınava alınır.
İlk olarak adaylar yazılı bir sınava girer. Bu sınavda sorulan sorular genel itibariyle basittir ve adayları çok fazla zorlamaz. Adayların yapılan yazılı sınavdan en az 70 almaları gerekir. Aksi takdirde elenmiş kabul edilirler. Daha sonra ise fiziki sınav ve mülakat (sözlü sınav) yapılır. Bu sınavlarda da yine 70 puan alma şartı vardır. Yapılan sınavların ortalaması (yazılı sınavın %25’i, fiziki sınavın %25’i ve mülakatın %50’si) alınarak sıralama yapılır. Bekçi olmaya hak kazanacak kişiler bu şekilde belirlenir.
Bekçi olma şartları ise şu şekilde özetlenebilir:
- T.C. vatandaşı olma
- En az 167 cm boyunda olma
- 18 yaşını doldurmuş, 27 yaşını doldurmamış olma
- En az lise veya dengi bir okuldan mezun olma
- Silah taşıma konusunda fiziki ve psikolojik bir engeli bulunmama
- Bekçilik yapmaya engel bir sağlık problemi bulunmama
- Kamu haklarından mahrum bırakılmış olmama
- Alkol veya uyuşturucu tedavisi görüyor veya daha önce görmüş olmama
Bu şartları sağlayanlar, bekçi olabilmek için başvuru yapabilir.