Teğmen Maaşı 2023
Teğmen maaşları ne kadar? 2023 yılının başında yapılan zam ile güncellenen teğmen maaşı ile ilgili merak edilen hususları sizler için derledik.
Teğmen Maaşları Ne Kadar?
Teğmen maaşları, 8.000 TL’dir. Ancak bu rakam taban maaş olup, farklı unsurlara göre değişmektedir. Teğmenlerin aldıkları maaşlar kıdem, hizmet yılı, medeni hal, görev yeri, görev yapılan pozisyon gibi unsurlara bağlı olarak değişir. Bunlara bağlı olarak alınan maaşlar bazen 15.000 TL’nin dahi üzerine çıkabilir.
Teğmenlerin maşlarına etki eden farklı unsurlar olsa da, görev yeri bunların başında gelir. Terör riskinin yüksek olduğu doğu illerinde görev yapan teğmenlere doğu tazminatı adı altında ek ödeme yapılır. Bu ödeme 1.500 TL’nin üzerindedir. Benzer şekilde Suriye gibi yurtdışındaki bölgelerde veya NATO görevi gibi farklı ülkelerde görev yapan teğmenlere yurtdışı tazminatı ödenir. Bu ödeme 10.000 TL’ye kadar olabilir.
Medeni hal ve çocuk sayısı, teğmen maaşı üzerinde etkili olan bir diğer unsur olarak dikkat çeker. Evli ve eşi çalışmayan teğmenlere eş yardımı, çocukları olan teğmenlere ise çocuk yardımı altında ek ödeme yapılır. Yapılan bu aile yardımları ile maaşların 1.000 TL’ye kadar artması söz konusu olabilir.
Jandarma Teğmen Maaşı
Jandarma teğmen maaşı, ortalama 7.800 TL’dir. Burada da maaşları etkileyen benzer unsurlar vardır ve bunlar nedeniyle alınan maaşlar değişkenlik gösterebilir.
Bilindiği gibi jandarma, geçmişte Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı idi. Ancak yakın zamanda yapılan bir düzenleme ile sivil bir kurum olan İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. Bu durum nedeniyle jandarmaların sivil bir nitelik kazandığı ifade edilebilir. Ancak işleyişte ve maaşlarda herhangi bir değişim olmamıştır.
Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde jandarma teğmen olarak görev yapan subaylar, kendi bölgelerindeki güvenlik ve asayişi sağlamaktadır. Genellikle köy ve şehir merkezlerinden uzak olan noktalarda, polisin görevini üstlendiklerini söylemek yanlış olmayacaktır.
Deniz Teğmen Maaşı
Deniz teğmen maaşı 8.000 TL’dir. Ancak maaşlara etki eden unsurlar ve görev yapılan bölgeye bağlı olarak maaşların 15.000 TL üzerine dahi çıkması söz konusu olabilmektedir.
Deniz teğmenler, görevlerinden dolayı genellikle denizlerde görev yaparlar. Bu durum, sık sık yurtdışı görevlerine çıkmaları ve NATO ile birlikte koruma görevleri icra etmeleri anlamına gelir. Bahsedilen durum nedeniyle deniz teğmen maaşlarına yurtdışı tazminatları çok sık eklenir ve bu da maaşların yüksek olmasına neden olur.
Havacı Teğmen Maaşı
Havacı teğmen maaşı, 8.500 TL seviyesindedir. Havacı teğmenler, çok farklı pozisyonlarda görev yapabilirler. Bir kısmı pilot pozisyonundadırlar. Hava Harp Okulunda verilen pilotluk eğitimini başarı ile tamamlayanlar, TSK’ya ilk olarak teğmen rütbesi ile katılırlar. Genç pilotlar, diğer teğmenlere kıyasla çok daha yüksek maaş alırlar. Uçuş saatine bağlı olarak bu rakam 20.000 TL’nin dahi üzerinde olabilir.
Pilot olan teğmenlere yüksek maaş verilmesinin temelinde, onların TSK bünyesinde kalmasının sağlanması vardır. Zira sivilde pilotların maaşlarının çok daha yüksek olması, onlara da yüksek maaşlar verilmesini bir yerde zorunlu kılmaktadır.
Hava Harp Okulundan mezun olan havacı teğmenlerin tamamının pilot olmadığının unutulmaması gerekir. Pilotluk eğitimini başarı ile tamamlamayanların sayısı genellikle azdır.
Doğuda Teğmen Maaşı
Doğuda teğmen maaşı, 9.000 TL ile 10.000 TL arasında değişir. İcra edilen görevlere, medeni hal ve çocuk sayısı gibi unsurlara bağlı olarak alınan maaşlar daha da yüksek olabilir.
Doğu bölgelerinde terör riskinin fazla olması nedeniyle teğmenlere de diğer güvenlik güçlerine olduğu gibi doğu tazminatı adı altında ek ödeme yapılır. Yapılan bu ek ödeme illerdeki riske bağlı olarak 1.500 TL’nin üzerinde olabilir.
Doğudaki maaşların yüksek olmasının bir diğer nedeni ise operasyon sayısının fazla olması ve zaman zaman bu operasyonların sınır ötesine yönelik olarak yapılmasıdır. Böyle durumlarda teğmenlere ek ödeme yapılabilmektedir. Dolayısıyla maaşlar daha da yüksek seviyeye çıkmaktadır.
Piyade Teğmen Maaşı
Piyade teğmen maaşı, ortalama 7.500 TL’dir. Ancak bunun taban aylığı olduğu ve farklı etkenlere göre alınan maaşın 15.000 TL seviyesine kadar çıkabileceği unutulmamalıdır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde piyade teğmen olarak görev yapan subaylar, doğu tazminatı ve aile yardımı gibi ek ödemeler olabilmektedir.
Bilindiği gibi teğmenlerin maaşlarına Ocak ve Temmuz aylarında zam yapılır. Yapılan zam oranı, memurlara yapılan zam oranıyla aynıdır. Ocak ayında maaşlara %30,5 oranında zam yapılmış ve maaşlar bu seviyelere gelmiştir. Temmuz ayında ise yaklaşık %40 oranında zam yapılacağı tahmin edilmektedir. Bu tahmin gerçekleşirse teğmen maaşı 12.000 TL’ye yaklaşacaktır. Taban aylığı 12.000 TL olduğunda, ek ödemelerle toplam maaş 20.000 TL seviyelerine kadar çıkabilir.
Teğmen Nasıl Olunur?
Teğmen olmak için öncelikle gerekli şartların sağlanması, sonrasında ise Harp Okulları’nı bünyesinde bulunduran Milli Savunma Üniversitesi’nin kazanılması gerekir. Ancak bu üniversitenin diğer üniversiteler gibi olmadığı, yeterli puanı olan adayların ayrıca fiziki, psikolojik sağlıklarının kontrol edildiği ve fiziki yeterliliklerini ölçmek için sınavlar yapılabildiği unutulmamalıdır. Teğmen olma şartları genel olarak şu şekildedir:
- T.C. vatandaşı olma
- İstenen yaş sınırları içinde olma
- Adli sicili temiz olma
- Askerliğe engel fiziki ve ruhsal bir sağlık problemi bulunmama
- Milli güvenliğe tehdit olarak kabul edilen yapılarla bağının olmaması
- Kapatılan askeri lise öğrencilerinden olmama
- Yüz kızartıcı bir suç nedeniyle devam eden bir soruşturmasının olmaması
- İstenen fiziki şartlara uygun olma (Beden kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması)
Bu şartları sağlayanlar teğmen olmak için başvuru yapabilir.
Milli Savunma Üniversitesi içindeki Harp Okulları’nı kazanan adaylar, burada verilen zorlu teorik ve pratik eğitimi tamamladıktan sonra teğmen olarak TSK bünyesine dahil olurlar. Orduya teğmen rütbesi ile katılacak adaylardan yetersiz olduğu anlaşılanlar, bu süreçte üniversiteden atılmaktadır.